Hengstige merries: gedrag en ondersteuning
Eigenaren van merries zijn vaak bekend met de cyclus van hun paarden. En dat is niet voor niets, want elk jaar, wanneer de zonnige dagen in de lente terugkeren, verandert ook de oestruscyclus van hun merries. Wanneer een merrie hengstig is, kunnen haar temperament en gedrag veranderen.
Wat betekent het precies om hengstig te zijn?
De periodes van bronst weerspiegelen de ovariële activiteit van de merrie. Dit gebeurt over het algemeen van april tot oktober en resulteert in een opeenvolging van cycli die gemiddeld 21 dagen duren. Elke cyclus bestaat uit een variabele oestrusfase, waarin de merrie hengstig is. Deze fase duurt gemiddeld zeven dagen en eindigt met de ovulatie. Vervolgens volgt een vrij consistente rustfase (ook wel tussenfase genoemd) van ongeveer 14 dagen. De duur van elke cyclus kan per merrie verschillen, afhankelijk van klimaat en leefomstandigheden.
Merries ervaren hun eerste oestruscyclus doorgaans tussen de leeftijd van 15 en 18 maanden. Dit natuurlijke fenomeen herhaalt zich elk jaar tijdens het dekseizoen, met een pauze in de winterperiode.
Hengstige merrie: gedragsveranderingen
De rustfase, die twee weken duurt, verloopt vaak onopgemerkt. Bij sommige merries kan de eerste week van de bronst echter gepaard gaan met gedragsveranderingen en prikkelbaarheid. Wanneer een merrie klaar is om zich voort te planten en een hengst te accepteren, kan ze verschillende uiterlijke tekenen vertonen met uiteenlopende intensiteit.
Veelvoorkomende signalen zijn:
- Opgetilde staart
- Urine spuiten
- Knipogen van de vulva
- Piepende geluiden
Daarnaast kunnen sommige merries agressiever, gestrest of overgevoelig zijn, met name in de rug en nierstreek. Soms leidt hengstigheid ook tot stijfheid, lichte kreupelheid of, in zeldzame gevallen, koliekachtige symptomen. Een merrie die sterk op haar cyclus reageert, kan in de stal of weide onrustiger zijn en zich moeilijker laten trainen door een gebrek aan concentratie of overmatige aanhankelijkheid.

Hoe kun je een hengstige merrie ondersteunen?
Om een merrie zich prettiger te laten voelen, kan het helpen om haar dieet aan te passen, hetzij tijdelijk of gedurende de hele cyclus. Kruidenproducten die stress verlichten, worden vaak ingezet. Als een merrie aanhoudende tekenen van ongemak of agressiviteit vertoont, is het verstandig een dierenarts te raadplegen. Dergelijk gedrag kan namelijk wijzen op pijn in de eierstokken of andere verstoringen in het voortplantingssysteem.
Naast voeding en supplementen kunnen fysieke ondersteuningsmiddelen, zoals de Equilibrium Massage Pad, helpen om gespannen spieren te ontspannen en stress te verminderen. Deze massagepad bevordert de doorbloeding en helpt merries comfortabeler door hun cyclus heen te komen. Regelmatig gebruik kan bijdragen aan een ontspannen houding en een verbeterd welzijn, zowel in de stal als tijdens het werk.
Verschillende behandelingen kunnen worden overwogen, variërend van natuurlijke of hormonale therapieën tot een operatieve ingreep zoals een ovariëctomie.
Hengstig zijn is een volkomen natuurlijk proces dat bij elke merrie anders verloopt. Sommige merries vertonen nauwelijks uiterlijke tekenen, terwijl anderen gevoeliger reageren en duidelijke gedragsveranderingen vertonen. Deze laatste worden soms ‘humeurig’ genoemd. Door de merrie goed te observeren en haar op de juiste manier te ondersteunen, kan haar welzijn aanzienlijk worden verbeterd.